UKKO.fi: yli 100 000 kevytyrittäjää – puoli miljoonaa toimeksiantoa ja 115 miljoona euroa maksettuja veroja

Tänä syksynä Suomen suurimman kevytyrittäjäpalvelun, UKKO.fin, käyttäjämäärä ylitti 100 000 käyttäjän rajapyykin. Palvelun käyttö on ollut kovassa kasvussa viime vuosina, ja kasvu on jatkunut poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta. Itsenäiset yrittäjät ovat pystyneet melko nopeastikin muokkaamaan omaa toimintaansa olosuhteiden muuttuessa.

–  Yrittäjyys on murroksessa. Yrittäjäksi ryhdytään ja töitä tehdään monella eri tavalla. Itsenäiset yrittäjät pystyvät ketterästi ja nopeasti vastaamaan muuttuviin tilanteisiin. Tästä nähtiin monenlaisia esimerkkejä keväällä: musiikkitunnit muuttuivat etätunneiksi, ja personal trainerien valmennukset siirtyivät ulos, UKKO.fin toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen kuvailee.

Satatuhatta palveluun rekisteröitynyttä kevytyrittäjää ovat merkittävä osa yrittäjyyden murrosta ja kertovat kiinnostuksesta matalan kynnyksen itsensä työllistämiseen. Pelkästään UKKO.fin kevytyrittäjien tekemästä työstä on tilitetty veroja yli 115 miljoonaa euroa. He ovat työllistäneet itseään yhteensä yli 500 000 toimeksiannon verran, ja heille maksetut palkkiot ovat yhteensä yli 377 miljoonaa euroa.

Kevytyrittäjä hankkii itse omat asiakkaansa. Kevytyrittäjällä ei ole kuitenkaan omaa y-tunnusta, vaan hän käyttää UKKO.fi-laskutuspalvelua hallinnollisten asioiden hoitamiseen.

– Kynnys aloittaa sivutoimisena yrittäjänä on alentunut merkittävästi. Joustavuus on kasvanut, projektiluontoiset työt lisääntyneet ja yhä useamman suomalaisen ansiot koostuvat useammasta tulovirrasta. Samaan aikaan myös yrittäjyyden arvostus on kasvanut. Nykypäivän työelämä tarvitsee ratkaisuja, jotka auttavat ihmisiä toimimaan. Kun omaa elämää ja työelämää mietitään kokonaisuutena, työn sisältö, omat harrastukset ja kiinnostuksen kohteet painavat entistä enemmän vaakapuntarissa. Vuonna 2012 perustettu UKKO.fi halusi vastata nykypäivän ammattilaisten tarpeisiin, Kumpulainen toteaa.

Rohkeat itsenäiset yrittäjät nostetaan esille loppuvuonna

Kahdeksan toimintavuotensa aikana UKKO.fin kevytyrittäjät ovat tehneet yhteensä esimerkiksi arviolta 100 000 hiustenleikkuuta tai kampausta, siivonneet 80 000 kotia ja paistaneet yli 130 000 pullaa*. Monipuolinen käyttäjäkunta pitää sisällään monenlaisia töitä. Käyttäjissä on esimerkiksi verhoojia, eläintenhoitajia, taiteilijoita ja toimittajia. Kevytyrittäjyyden taustalta löytyy monenlaisia tarinoita.

– Haluammekin tänä syksynä nostaa heidän tarinoitaan esille ja kertoa arvostuksestamme ja ihailustamme heitä kohtaan. Rohkeat itsenäiset yrittäjät kuvastavat nykyajan työelämän monimuotoisuutta ja ansaisevat tulla kuulluksi. Toivommekin herättävämme laajasti avointa keskustelua itsenäiseen yrittämiseen liittyvistä mahdollisuuksista, mutta myös haasteista esimerkiksi oman osaamisen kaupallistamisessa ja sosiaaliturvassa, Kumpulainen sanoo.

UKKO.fi kerää paraikaa käyttäjiltään tarinoita kevytyrittäjyydestä ja marraskuun alussa niitä tullaan esittelemään laajemmin. Lisäksi samaan aikaan julkaistaan vuosittain tehty UKKO.fin käyttäjäkysely. Käyttäjäkysely kertoo muun muassa, millä toimialoilla UKKO.fin kevytyrittäjät toimivat, kuinka paljon he arvioivat ansaitsevansa vuodessa kevytyrittäjinä sekä ikäjakauman käyttäjien keskuudessa.

– Tulemme marraskuussa nostamaan käyttäjiämme jalustalle ja lisäksi Suuri käyttäjäkysely 2020 tulee kuvaamaan tarkemmin kevytyrittäjiemme joukkoa. Olemme tänä vuonna halunneet kuulla erityisesti, miten poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut heidän työhönsä ja mitä ajatuksia heillä on tulevaisuuden työstä Suomessa, Kumpulainen kertoo.

*perustuvat UKKO.fin käyttäjätiedoista tehtyihin laskennallisiin arvioihin.