Vuoden 2022 ensimmäisessä liikevaihtokatsauksessa on mukana kaksi uutta yritystä, lisäksi muutoksia lukuihin tuo yrityskauppa. Nämä on huomioitu alan kasvua edellisvuoteen verrattaessa.
Ukrainan sota ja sitä seuranneet pakotteet vaikuttavat todennäköisesti myös henkilöstöpalvelualan yrityksiin. Tämän katsauksen suhdannebarometrin vastaukset on kerätty jo ennen sodan alkua, joten näkymät ovat jo saattaneet merkittävästikin muuttua. Suhdannetilanne ennen sodan alkua oli jo heikentynyt tammikuun luvusta 29 helmikuun lukemaan -15. Suhdannenäkymät olivat jo ennen sotaa miinusmerkkisiä ollen -23, joskin ne olivat hieman kohentuneet tammikuun -33 lukemista.
Tammikuun liikevaihtolukujen takana uusia yrityksiä
TOP 20 -yritykset päivittyivät kahdella yrityksellä. Loppuvuonna listalla oli vain 19 yritystä Baronan ostettua Opsetin. Nyt listalle nousivat Biisoni Group sekä Nordic JobCentre. Lisäksi yrityskaupan myötä Nordic Henkilöstöpalvelut -konsernin yritykset sisältyvät SOL Henkilöstöpalveluiden lukuihin. Vertailtavuuden vuoksi uusien yritysten luvut on lisätty edellisen vuoden vertailuun.
Uutena nimenä TOP 20 -listalla on myös Folka, joka oli listalla aiemmin nimellä Otiga. Otigan luvut pitivät sisällään sekä Aalto Henkilöstöpalvelut että Personalhusetin, jotka norjalainen Otiga Group oli ostanut vuonna 2016. Nyt nämä kaksi yritystä yhdistyivät Folka-nimen alle.
– Aalto Henkilöstöpalvelut oli aiemmin profiloitunut pääkaupunkiseudulla toimivaksi raskaan teollisuuden henkilöstöpalveluksi, Personalhuset taas oli monialainen, aloinaan muun muassa teollisuutta, horecaa ja varhaiskasvatusta. Folka toimii laajasti eri toimialoilla koko Suomessa, toimitusjohtaja Heikki Lamminpää kertoo.
Kokonaisliikevaihto jatkaa kasvua
Alan kokonaisliikevaihto oli 113,3 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoden tammikuuhun nähden oli 21,3 prosenttia. Henkilöstövuokrauspalveluiden arvo siitä oli 95,7 miljoonaa euroa, josta kasvua viime vuoteen 21, 0 prosenttia. Rekrytointipalvelujen liikevaihto jatkoi voimakasta kasvua ollen tammikuussa 3,9 miljoonaa euroa (+61,3 prosenttia vuoden takaiseen nähden).
Lamminpää ei koe, että alalla olisi joku normaali tila, johon alan yritykset pandemian helpottuessa palaavat.
– Tässä bisneksessä on harvoin tasapainoa. Jos on paljon työntekijöitä saatavilla, saattaa olla vähemmän työpaikkoja avoinna. Jos on pulaa työvoimasta, asiakkaita riittää, mutta työntekijöitä on hankalampi saada. Kultaista keskitietä ei helpolla löydy.
Folka haluaa olla yritys, jossa ihmiset voivat hyvin. Vuokratyöntekijöiden asioista huolehditaan ja suhteet asiakasyrityksiin ovat pitkäkestoisia.
– Tällä toimialalla pystyy toimimaan oikein ihmisiä kohtaan ja tekemään silti bisnestä. Henkilöstöpalveluala kasvaa edelleen, sillä kaikki potentiaaliset asiakkaat eivät vielä tunne alan tarjoamia mahdollisuuksia, mutta jo asiakkaina olevat arvostavat yhteistyön tuomaa joustavuutta ja helppoutta omalle yritystoiminnalleen, Lamminpää muistuttaa.