Maailman johtava vastuullisen ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu on saanut Fair Pay Workplace- eli FPW-sertifikaatin työstään vastuullisen palkkauksen luomiseksi läpi organisaation, jossa työskentelee 8 500 henkilöä lähes 30 maassa. Outokummulla on kunnianhimoiset monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustavoitteet, ja yhtiö on sitoutunut yhdenvertaiseen palkitsemiseen.

Vuoden 2023 lopussa Outokummussa työskentelevät naiset tienasivat 0,986 euroa miesten euroon verrattuna (palkkaero 1,4 %), kun otetaan huomioon korvaus samanlaisista työtehtävistä, pätevyydestä ja kokemuksesta. Vuotta aiemmin naisten euro oli 0,97 euroa. Mikäli selittäviä tekijöitä ei oteta huomioon, naiset ansaitsivat keskimäärin 1,13 euroa miesten euroon verrattuna. Tämä johtuu siitä, että tehtailla suurempi osa työntekijöistä on miehiä ja toimistotöissä puolestaan työskentelee enemmän naisia. Vertailun vuoksi sukupuolten välinen palkkaero EU:ssa oli 12,7 % vuonna 2022*. Outokumpu on ensimmäinen ruostumattoman teräksen tuottaja ja samalla myös yksi harvoista yrityksistä Euroopassa, joka on saanut FPW:n virallisen sertifikaatin.

“Yhdenvertainen palkitseminen on olennainen osa Outokummun monimuotoisuus-, yhdenvertaisuus- ja osallisuustavoitteita, jotka määriteltiin ja hyväksyttiin hallituksessa vuonna 2022. Olemme panostaneet palkkojen yhdenvertaisuuteen jo vuosien ajan. FPW:n avulla olemme voineet tutkia palkkausta riippumattomasti, jotta voimme varmistaa, että eri sukupuolille maksetaan samaa palkkaa samasta työstä. Olemme nyt saavuttaneet pisteen, jossa palkkojen seuranta on järjestelmällistä ja läpinäkyvää, ja voimme luvata varmistavamme yhdenvertaisen palkkauksen nyt ja tulevaisuudessa. Palkkatasa-arvo ei ole kertaluonteinen projekti, vaan meidän on jatkuvasti seurattava sitä, jotta emme ajaudu takaisin työmarkkinoilla edelleen vallitsevaan eriarvoisuuteen. Olemme ylpeitä siitä, että olemme saavuttaneet työllämme Fair Pay Workplace -sertifikaatin. On silti tärkeää muistaa, että meillä on edelleen työtä tehtävänä asian hyväksi”, sanoo Outokummun vastuullisuudesta, henkilöstöstä ja viestinnästä vastaava johtaja Johann Steiner.

Fair Pay Workplace -sertifiointi perustuu läpinäkyviin ja luotettaviin määritelmiin ja mittareihin, joita ovat olleet rakentamassa riippumattoman asiantuntijat yliopistoissa, lakialalla ja liike-elämässä. Tavoitteena on löytää ne yritykset, jotka ovat sitoutuneet merkitykselliseen palkkatasa-arvoon. FPW tekee sertifiointiohjelmassaan yhteistyötä maailman johtavien alojen yritysten kanssa näiden pyrkiessä kohti tavoitteitaan – sama palkka samasta työstä, parhaiden osaajien houkutteleminen ja heistä kiinni pitäminen sekä oikeudenmukaisen tulevaisuuden rakentaminen kaikille.

“Kaikki työntekijät ansaitsevat oikeudenmukaisen ja tasapuolisen työkokemuksen, ja tiedämme, että yhdenvertainen palkka on keskeinen osa sitä. Sertifikaatti on konkreettinen todiste sitoutumisestamme työympäristöön, jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, ja jokaisella on mahdollisuus menestyä. Sertifiointi uudistetaan joka vuosi, joten samalla se on myös lupaus johdonmukaisesta työstä pitkällä aikavälillä”, Steiner jatkaa.

*) Eurostatin sukupuolten välisen palkkaeron tilastot