Miten on nollatuntisopimusten, koulutuksen, työllistymisen esteiden ja härinnän laita palvelualoilla? Muun muassa näistä ja monista muista asioista kertoo Palvelualojen ammattiliiton juuri julkaistu laaja jäsenkysely.

PAMin jäsenkysely toteutettiin 16.11. – 6.12.2021. Kyselyyn vastasi 4110 PAMin jäsentä. Vuoden 2021 jäsenkyselyn aiheina olivat mm. asiakasväkivalta ja häirintä, korona, toimeentulo, työttömyys, työelämä. työaikamuodot, ja koulutus ja tauot.

Joitain nostoja tuloksista:
Asiakasväkivalta ja häirintä
Naisista viimeisen 12 kk:n aikana väkivaltaa tai häirintää kohdannut 66 prosenttia ja miehistä 55 prosenttia.
Väkivallan tai häirinnän kohteeksi joutuminen yleisintä turvallisuusalalla.
Korona
Vastaajista 66 prosentilla on ollut koronasta johtuvia huolia toimeentuloonsa liittyen.
Vastaushetkellä työssä olleista 44 prosenttia on ollut vuoden 2020 alun jälkeen työttömänä ja/tai lomautettuna.
Vastaushetkellä marava-alalla työskennelleistä 78 prosenttia on ollut viimeisen kahden vuoden aikana työttömänä ja/tai lomautettuna.
Toimeentulo
Näyttää siltä, että mitä hauraampi asema on työmarkkinoilla, sitä enemmän on huolia taloudesta. Toisaalta läheskään kaikilla edes kokonaikainen työ ei tarkoita taloudellisten huolien poistumista.
Työttömyys
Kyselyyn vastanneista työttömistä lähes 40 prosenttia nimeää työllistymistään vaikeuttavia rakenteellisia tekijöitä enemmän kuin yhden.
Ikä ja terveydentila sekä asuminen työpaikkojen suhteen hiljentyvällä paikkakunnalla vaikeuttavat monen työllistymistä.
Työelämä
Nollatuntisopimukset ovat lisääntyneet kaikilla aloilla. Kiinteistöpalveluissa jo joka kolmas osa-aikainen on nollatuntisopimuksella.
Lähiesimiehistä on tullut aikaisempaa merkityksellisempiä.
Aikaisempaa harvempi PAMin aloilla työskentelevä pääsee osallistumaan koulutukseen siten, että saa koulutusajalta palkkaa

Jäsenkysely on toteutettu vuodesta 2011 vuoden välein. Kysymykset ovat vaihdelleet jonkin verran eri vuosina.